Het kook en kijkboekje is opgedragen aan de dames van het bestuur: " The Tiruchi Seva Sangam" school in de Zuid Indiase stad Tiriruchirapalli. Zij vormen het bestuur van deze grote scholen-gemeenschap (2800 kinderen) en tevens regelen zij het onderdak, opleiding en verzorging van 700 interne meisjes, een Hostel voor vrouwen en de ongeveer 40 personeelsleden die nodig zijn om dit geheel draaiende te houden.

Deze dames, ik zal ze in het kookboekje aan u voorstellen, zijn geheel belangeloos bezig met wat ze zelf noemen: "zorgen voor deze "poor girls". Alles draait hierom, ze willen geen grote leningen en ingewikkelde zaken regelen, dat leidt af van het hoofddoel: de meisjes een kans in het leven geven!

De Nederlandse Stichting Seva Sangam heeft een sponsorproject in deze school: van de 700 interne meisjes zijn er 110 gesponsord door ons in Nederland. Door individuele gezinnen, maar ook een groot aantal (nu 35) door verschillende klassen van het St.Maartenscollege in Maastricht.

Om de 2 á 3 jaar bezoeken wij, het Nederlandse bestuur, "onze meisjes", we brengen ze briefjes van hun sponsorouders of hun sponsorklas en de meisjes schrijven briefjes terug. We praten met hen over hun dromen en idealen en geven hun aandacht. Zo is in de loop der jaren een heel goed contact ontstaan tussen de meisjes en ons. De meisjes vertellen zelf dat ze in "Netherland" wonen, dit onderscheid hun van de andere interne meisjes.

Maar dit alles is niet mogelijk als in 'The Tiruchi Seva Sangam" school, niet een zeer gedegen bestuur is die naast hun taken daar, met ons ook een intensief contact onderhouden. De dames van het bestuur, zeker het dagelijkse, zijn niet alleen elke dag bezig met het reilen en zeilen op hun school en met het regelen van alles wat met de interne meisjes te maken heeft maar ook met ons, het sponsorproject in Nederland. Via de telefoon en tegenwoordig ook per mail is er zeer regelmatig contact. Onze 2 jaarlijkse bezoekjes maakt dat wij deze dames inmiddels ook goed kennen en dus ook wel eens over andere zaken praten dan over de meisjes.

Zo kwam ik op het idee om tijdens ons laatste bezoek in december 2009, de dames eens te polsen naar hun favoriete recepten en de vraag om die te delen met ons, de Nederlandse sponsors. De dames reageerden enthousiast en zo kwam ik in het bezit van enkele van hun eigen recepten. Tijdens ons bezoek hebben we er natuurlijk verschillende ervan kunnen proeven. Het is een leuke manier om kennis te maken met deze dames en voor ons hier in Nederland een manier om zo te weten wat er in Tiruchirapalli dagelijks op het menu staat.

Omdat iedereen in "The Thiruchi Seva Sangam" vegetarisch eet zult u geen recepten met vlees aantreffen. De dames zelf eten nog strikter; ze gebruiken ook geen eieren, kaas en melk, wel karnemelk en yoghurt.
Toch staan er gevarieerde recepten in dit boekje, naar eigen inzicht aan te vullen met een vlees, of kaasgerecht.
In India is het de gewoonte om alles tegelijkertijd op te dienen. Zo kwam het voor dat we tijdens het eten van rijst en groentegerechten, de lunch, een van de dames ons een zoet hapje in de mond duwde met de boodschap: Eat!! ( haar Engels is beperkt) Maar zoet en hartig gaan in India goed samen en het smaakt ook nog eens prima.

Wij, het Nederlandse bestuur, wensen jullie veel plezier met de kennismaking van: "The Tiruchi Seva Sangam Managing Committee Members" en het lezen, uitproberen en proeven van hun recepten. Ik heb het boekje gelardeerd met foto's van de dames (voor zover aanwezig) en de meisjes van ons project. Wij hopen hiermee een bijdrage te leveren aan het verlevendigen van ons en uw sponsorproject, want zonder u, onze sponsors, lukt het niet, hierbij onze dank voor uw betrokkenheid en deelname.

Ans Vincken-van de Beek, bestuurslid Seva Sangam
Prijs Kook en Kijk boekje: € 7,50
besteladres voor het kookboekje: vinckenbeek@gmail.com