SEVA SANGAM Nieuwsbrief, mei 2010

In deze nieuwsbrief o.a. een verslag van onze geslaagde informatiemiddag en presentatie van het mooie kijk- en kookboekje.

Hitte in India
In een recent telefoongesprek met Mrs. Parimala hoorden we dat het momenteel zeer heet en droog is in Zuid-India. Dit is misschien wel de zwaarste tijd in India, de 2 maanden voor de juni-moesson begint.
Er is gebrek aan water, maar ook gebrek aan stroom. Daarom is er een "powerstop" tussen 12 en 15 uur 's middags in de hele stad Trichy. Dus gedurende het heetste deel van de dag is er geen stroom, dan werken ook de ventilators bij Seva Sangam in het hostel niet, maar nog erger: ook niet in de klaslokalen. Een heel zware tijd voor onze meisjes. Het was examentijd en dan zo heet en geen verkoeling! U begrijpt dat Seva Sangam geen reserve stroom aggregaten heeft, zoals veel bedrijven en hotels in India vaak wel hebben.
Inmiddels is wel de zomervakantie aangebroken (15 april). Fijn voor onze meisjes, maar niet voor het bestuur daar.

Selectie nieuwe meisjes
Voor de dames in India begint de drukke tijd van selecties voor het nieuwe schooljaar. Een aantal van onze gesponsorde meisjes heeft eindexamen gedaan en zij verlaten Seva Sangam. Ouders staan op de stoep te dringen om te proberen hun dochter voor het nieuwe schooljaar geplaatst te krijgen. Dit zijn zware en vaak moeilijke beslissingen voor de dames bij Seva Sangam om nieuwe meisjes te selecteren.

Vervolgopleidingen
Dit jaar is er nog een tweede moeilijke selectieprocedure: Een aantal meisjes selecteren voor een vervolgopleiding. Zoals we in de vorige nieuwsbrief al gemeld hebben, kunnen 7 meisjes op kosten van een sponsor een vervolgopleiding van 3 jaar gaan volgen. Als er meisjes van onze Nederlandse groep bij zijn, informeren we hun sponsors zo spoedig mogelijk hierover.
Ook dit is voor onze Indiase dames weer een grote verantwoordelijkheid erbij, de groep meisjes die een vervolgopleiding volgen is best groot geworden. Deze meisjes moeten zich iedere week melden en rapporteren hoe het met hun studie er voor staat. En alles wordt secuur bijgehouden.

Uitbreiding Nursery
Omdat het nu zomervakantie is, kan er eindelijk gestart worden met de uitbreiding van de nursery. De nursery is de Engelstalige afdeling van de basisschool bij Seva Sangam. Omdat Engels onderwijs steeds belangrijker wordt en er steeds meer leerlingen hiervoor in aanmerking komen, was uitbreiding zeer noodzakelijk. Men heeft zeker 3 jaar op de benodigde vergunning moeten wachten. Helaas zijn daarom de geplande verbouwingskosten min of meer verdubbeld. Mede dankzij een grote Nederlandse sponsor (een bedrijf uit Enschede) kan er nu toch gestart worden.
We houden u op de hoogte.

Verhoging sponsorbijdrage
We zijn erg blij dat al heel veel sponsors hun bijdrage hebben verhoogd naar 16 euro per maand of zelfs nog hoger.
Door onze reis, de vele extra nieuwtjes en onze informatiemiddag hebben we ook weer enkele nieuwe sponsors. Dit is ook broodnodig, want het levensonderhoud in India wordt alsmaar duurder.

Financiële voortgang van de laatste jaren:

Inkomsten:
Lichtere kolom: stijgende lijn; inkomsten vaste sponsors: 2009: € 23.292,-
Donkere kolom: extra giften 2009: € 4.069,-
Bestedingen:
Bijdrage 110 meisjes ad € 15,- = €19.800,-
Extra fruit en aanvulling salaris verzorgsters € 3.600,-
Extra giften 2009 worden besteed aan hogere studies en uitbreiding nursery: € 4.069,-


Indiamiddag 28 maart 2010.

Een verslag van ons bestuurslid Ans Vincken
Zoals altijd als we op bezoek zijn geweest in Zuid-India bij Seva Sangam, hebben we weer een zeer geslaagde Indiamiddag gehouden, met een vol programma.
Als welkom was er Indiase muziek, gespeeld door Joris Vincken.
Na de koffie met cake, werd er een powerpoint-presentatie gehouden door Hub Aussems, met duidelijke uitleg over de stand van zaken bij Seva Sangam, inclusief cijfers.

Daarna werd er een DVD vertoond over ons laatste bezoek in december 2009. Het is altijd leuk om de meisjes te zien. Sponsors herkennen "hun" meisje en iedereen kan zien hoe onze meisjes het daar doen.

Vervolgens werd het boekje:"Koken en Kijken in en om Seva Sangam" gepresenteerd (klik op Nieuwsbrieven 2010 maart).
Het boekje dat, zo was de opzet, vooral de dames van het bestuur in India hier in Nederland wat meer bekendheid zou geven.
Zoals de titel al zegt, het is een kook en kijkboekje geworden. Veel recepten met foto's van de dames, maar ook van de meisjes, de kookstaf en het leven in en om Seva Sangam. De recepten zijn vegetarisch (omdat ze daar allemaal vegetarisch eten), maar ze kunnen gemakkelijk met een vlees of visgerecht gecombineerd worden. Het boekje in A5 formaat is heel enthousiast ontvangen.

Voor al de sponsors die niet aanwezig konden zijn bij deze presentatie bestaat de mogelijkheid om het boekje te bestellen via vinckenbeek@gmail.com.
De kosten zijn € 7,50 per boekje, telefonisch bestellen kan ook bij Ans Vincken: 0475-532230.
Alle winst is voor Seva Sangam.

Aan het einde van de middag was er een heerlijk Indiaas buffet, dit keer gemaakt door de Klapperboom uit Maastricht. Al met al was het weer een fantastische middag.

Klik hier voor foto's van de fotoreportage van deze middag.

Namens ons hele bestuur,
vriendelijke groeten,
Mieke Aussems - van de Beek