SEVA SANGAM Nieuwsbrief, september 2012

Weer veel nieuws van Seva Sangam.
Tevens nogmaals de uitnodiging voor onze informatiemiddag op zondag 14 oktober a.s.

Alles over het nieuwe schooljaar in India
September is altijd de maand waarin wisseling van meisjes plaatsvindt. Zo'n 20 meisjes hebben hun middelbare school met succes afgerond. Twee meisjes zijn geselecteerd om een Higher Study te gaan volgen en blijven binnen Seva Sangam wonen. Verderop meer hier over. De overige meisjes hebben Seva Sangam bijna allemaal verlaten. Helaas zijn er ook enkele jongere meisjes vroegtijdig vertrokken. Vaak is de oorzaak heimwee, helaas. Heel soms worden meisjes van rond de 16 ook voortijdig van school gehaald, omdat ze niet meer leerplichtig zijn en moeten gaan werken. Een aantal van u krijgt met deze brief ook weer de gegevens van een nieuw meisje. Ons Indiaas bestuur doet er alles aan om vroegtijdig schoolverlaten te voorkomen, maar dat lukt niet altijd. Gelukkig gebeurt het steeds minder en maken bijna alle meisjes hun middelbare school af.

Gowri komt uit een heel arm gezin. Gelukkig werkt een zus van haar moeder in de keuken van Seva Sangam. Zij heeft bemiddeld, zodat dit meisje nu via ons scholing en onderdak en gezond eten krijgt.

Kavathi is door ons bestuurslid Mrs. Kamala voorgedragen. Het zusje van Kavitha werkt namelijk in de huishouding bij Mrs. Kamala thuis. Ook zij komt uit een heel arm gezin.

Uit welke achtergrond komen deze nieuwe meisjes zoal
In diverse verhalen lezen wij dat een vader door een ongeluk ernstig gehandicapt is, en de moeder vaak alleen maar als koeli werkt (ongeschoold werk) Ook zijn er twee vaders van deze nieuwe meisjes al jong gestorven door een hartaanval. U kunt begrijpen dat het altijd een heel intensieve en verantwoordelijke klus is voor het Indiaas bestuur om meisjes te selecteren. De goede naam van Seva Sangam spreekt zich rond en er zijn altijd wachtlijsten!

Vervolg Higher Studies
Zoals we in eerdere brieven meldden, ontvangen we regelmatig grote mooie extra giften. Daarom kunnen ook dit schooljaar weer 7 nieuwe meisjes op onze kosten een HBO opleiding gaan volgen. De kosten van 5 meisjes komen uit onze algemene reserves en van 2 meisjes van een prachtig extra bedrag van een trouwe sponsor. In overleg met deze familie kunnen deze 2 meisjes een vervolgstudie van 3 jaar doen. Ook dit is wel weer veel extra zorg voor de dames in India. Een aantal studentes verblijft intern in Seva Sangam, anderen wonen thuis. Deze meisjes moeten iedere week verslag komen doen van hun studievorderingen.
Buiten deze 7 studentes zijn er nog 8 meisjes bezig met hun laatste jaar. De studie van deze 8 meisjes wordt bekostigd door de SOL Lingenwaard, een geweldig initiatief. Zij schrijven regelmatig extra briefjes over hun studie en af en toe ontmoeten we ze ook weer via skype.

Verder nog wat nieuwtjes uit India
Onlangs heeft Seva Sangam een chapati machine cadeau gekregen van de State Bank of India. En dat betekent nogal wat. Een chapati is een simpele broodpannenkoek die ook met groentecurry's wordt gegeten. Normaal eten onze meisjes 3 keer per dag rijst als basis. Nu is er af en toe variatie in het menu. Toch is dit bakken nog zo omslachtig dat dit maar een keer per week gebeurt. Men bakt dan van 14 tot 19 uur aan één stuk om zo'n 2000 chapati's te bakken voor meer dan 500 interne meisjes en het personeel. Een externe kok is erbij gehaald om het keukenpersoneel tijdelijk te ondersteunen. We wachten nog op een filmpje, waarop te zien is hoe deze machine werkt en van het hele bereidingsproces. We hebben wel al foto's ontvangen.

Verder heeft Seva Sangam onlangs een grote drinkwaterfilter installatie gekregen, ook weer van de State Bank of India en als het goed is komt er nog een tweede. Dit is heel belangrijk voor de gezondheid van onze meisjes en natuurlijk ook van het personeel. Zoals we al eerder meldden, komt er steeds meer ondersteuning vanuit India zelf en dit juichen we natuurlijk toe. Toch zullen ze ons hulp voorlopig nog wel nodig hebben. Een zeer grote kostenpost is bijvoorbeeld het eten. De voedselprijzen stijgen wereldwijd enorm. Ook wij zullen dat merken. Maar in India zijn de kosten van voeding in verhouding met inkomen vele malen hoger dan hier in Nederland, dus vooral weer voor de armste direct heel erg merkbaar.

Wij ontvingen recent een hele fotoserie van de jaarlijkse sportdag, een vrolijke aangelegenheid, we proberen hiervan iets op de website te zetten. Hierbij al 1 voorproefje.

Bedankbriefjes
Bij de nieuwsbrief van april was ik vergeten bedankbriefjes toe te voegen voor enkele sponsors.
Eigenlijk nog reacties op de Kerstpost en daarom vaak ook heel persoonlijk. Sorry, voor een aantal van u, dat deze zo lang zijn blijven liggen. Ze lagen te goed opgeborgen en dus uit het zicht.

Onze informatiemiddag, hier nogmaals de uitnodiging voor zondag 14 oktober:

Wij hopen velen van u dan te begroeten.
Namens alle bestuursleden,
Mieke Aussems.