SEVA SANGAM Nieuwsbrief, januari 2013

Weer heel veel nieuwtjes, met een vooral boeiend verslag van ons bestuurslid Rhea,
over haar bezoek aan Seva Sangam in dec. jl.

Allereerst wensen we u allen een Goed en Mooi 2013!

Kerstpost
Voor velen van u is hier weer het traditionele Kerst en Nieuwjaarsbriefje van uw meisje bijgevoegd. Wel een beetje laat, maar omdat we graag het verslag en foto's van Rhea's bezoek aan Seva Sangam wilden meesturen, ontvangt u deze post nu pas. De Kerst en Nieuwjaarswensen zien er weer fleurig uit. Er zijn diverse meisjes die persoonlijk reageren op ontvangen post uit Nederland. En Brindha begint haar briefje met het opsommen van alle namen van de klas van het Sint Maartenscollege, die haar sponsoren. Enkelen refereren ook nog aan ons bezoek afgelopen januari en dat ze toen met Nederland hebben geskypt. Dat was toch echt een bijzondere belevenis.

Nogal wat meisjes vragen aan hun sponsors om een foto. U doet hen een groot plezier om hieraan te voldoen! Alle sponsors, die een meisje hebben, hebben het Indiase adres van Seva Sangam. Mocht u dit kwijt zijn, dan laat ons dit even weten. Graag de post naar Seva Sangam sturen en niet naar een thuisadres.

India informatie middag
In oktober hielden we weer onze traditionele informatiemiddag, dit keer weer in Vilt in het Gemeenschapshuis. We namen afscheid van ons bestuurslid Els Dols en we verwelkomden ons nieuwe bestuurslid Rhea Reints, een jonge enthousiaste vrouw. Ons bestuurslid Ans had een mooie foto/filmserie met muziek gemaakt, die zeer in de smaak viel. Het leverde een boeiende discussie op na afloop. Dit stellen we zeer op prijs en we zijn blij met de echt warme belangstelling voor ons werk. Het hoogtepunt van deze middag was het Indiase dansoptreden van 2 jonge Nederlandse vrouwen, met Indiase roots. Een prachtig stukje Indiase cultuur in het kleine dorpje Vilt. We zijn er trots op dat het ons gelukt is deze vrouwen van een Utrechtse danssschool naar Limburg te halen. Natuurlijk werd er weer afgesloten met een heerlijk Indiaas buffet. Kortom, het was weer een druk bezochte en zeer geslaagde middag.

Publiciteit en nieuwe sponsors
De laatste maanden heeft ons project weer veel extra publiciteit gekregen. Een mooi wervend artikel met foto's in het kleurrijke maandblad Markant, dat verschijnt in Berg en Terblijt en in Valkenburg. Verder een interview en ook een filmimpressie na onze informatiemiddag op de lokale omroep TV Valkenburg. Dit filmpje is met wat moeite terug te vinden in het archief van TV Valkenburg Uitzenddatum 17 oktober 2012.

Maar waar we vooral blij mee zijn, is dat we een mooi verhaal hebben kunnen aanleveren met foto's voor het enige Nederlandse tijdschrift over India: India Nu!! Dit is geplaatst in het december nummer van dit blad. Een link van dit artikel vindt u op onze website bij de laatste nieuwtjes: www.sevasangam.nl We hadden hier maar weinig tijd voor, maar daarom zijn we nog trotser dat ons project zo mooi landelijk in de schijnwerpers is gekomen. Overigens, dat blad is de moeite waard om te lezen. Meer info op www.indianet.nl. U kunt hier ook losse nummers bestellen.

Op16 december jl. heeft Ans in Roggel in buurthuis La Rochelle, een mooie fotopresentatie gehouden over Seva Sangam, begeleid door een plaatselijk kinderkoor. Dit was zeer succesvol.
Ans werd nog geïnterviewd voor de plaatselijke omroep 3 ML. Ook dit is terug te vinden via uitzending gemist.

Al deze publiciteit heeft nogal wat extra giften opgeleverd en ook weer een aantal nieuwe sponsors. Daar zijn we heel blij mee, omdat door vergrijzing en andere omstandigheden er toch een lichte terugval was. Zoals u weet willen we vooral heel graag continuïteit bieden aan onze meisjes in India en dat is voorlopig weer gewaarborgd.

Vrijwilligster uit Nederland naar Seva Sangam
Voor de allereerste keer gaat er een vrijwilligster uit Maastricht een zestal weken naar Seva Sangam. Rianne, een jonge meid, is op dit moment net gearriveerd in India en zal eerst 6 weken bij een ander project gaan werken, nl. bij BenG. Hun website is: www.bengprojecten.nl Dit project wordt gerund door een Nederlands echtpaar, dat daar ter plekke in India woont. Het is zo'n 120 km. vanaf Trichy, de stad waar Seva Sangam ligt. We verwachten, dat Rianne haar ervaringen die ze bij BenG opdoet, gaat toepassen bij Seva Sangam. Bij het project BenG komen regelmatig Nederlandse vrijwilligers, dit is dus voor Rianne een fijne start.

In Seva Sangam gaat zij intern wonen, in het ernaast gelegen Workings Women's Hostel, dit valt ook onder Seva Sangam. Het is een internaat voor alleenstaande werkende vrouwen. Het is in India namelijk helemaal niet gebruikelijk om als jonge vrouw zelfstandig (op kamers) te wonen. Rhea heeft het hostel bezocht en het ziet er sober maar prima verzorgd uit. Vanaf half februari is Rianne dus bij Seva Sangam. We zijn erg benieuwd hoe het allemaal zal gaan, want dit is ook voor ons de eerste keer.

Lego Duplo actie
Vanwege het a.s. langere verblijf van Rianne hebben we spontaan een Duplo actie op touw gezet. Via email en facebook hebben we een oproep geplaatst om Duplo in te zamelen voor de jongste kleuterklasjes van Seva Sangam (kinderen vanaf 3 jaar). We hebben al leuke reacties gekregen en we zullen zeker één heel groot pakket kunnen opsturen. Rianne mag dit dan in februari introduceren. Na onze oproep hoorden we dat Duplo in India ook verkrijgbaar is en niet duur is. Wellicht kan Rianne ter plekke dan nog bijkopen, want we hebben ook nog giften gekregen speciaal voor dit doel.

Nieuwe drukpers en andere nieuwtjes
Onlangs heeft het bestuur van Seva Sangam een nieuwe grotere drukpers aangeschaft. Hiermee kan men o.a. ook A 3 formaten drukken en deze machine heeft natuurlijk veel meer mogelijkheden. Drukken en een drukkersopleiding hoort al decennia lang bij Seva Sangam. Er kan een praktische opleiding gegeven worden en het drukwerk levert ook nog wat inkomsten op. Met de nieuwe drukpers kan nu ook veel schoolmateriaal worden gedrukt. Werkboeken enz. voor de naastgelegen school met 2000 (meest externe) leerlingen. Het mes snijdt zo aan 2 kanten. Het materiaal voor de school kan nu veel goedkoper worden geleverd en er is een praktische goede opleiding. De oude kleinere drukpers blijft ook in gebruik voor klein drukwerk. Deze drukpers is zo'n 10 jaar geleden geschonken door een Nederlandse sponsor.

De nieuwe chappati(soort pannenkoekjes)-machine voldoet ook nog goed. Een groot probleem is echter het stroom probleem in India. Vele uren per dag is er geen elektriciteit, meestal aangekondigd, maar soms ook onverwachts. Men kan dit gedeeltelijk opvangen met een noodaggregaat, maar dat is niet altijd voldoende en het gebruik hiervan brengt ook heel veel extra kosten met zich mee. Vooral om die reden krijgen de meisjes toch minder vaak Chappati's dan gewenst. Jammer, want dit geeft toch wel wat variatie in het toch wel eentonige menu van alle dag.

Een volgende nieuwe aanschaf is een aantal waterfilters om de kwaliteit van het drinkwater te verbeteren. Dit is natuurlijk zeer belangrijk voor de gezondheid van de meisjes. Deze waterfilters zijn gedeeltelijk geschonken door een Indiase Bank. Zoals we al eerder berichtten, wordt er gelukkig ook steeds meer gesponsord door Indiërs zelf of door Indiase instellingen.

Bezoek van Rhea aan Seva Sangam

Hier wat stukjes uit de e-mailverslagen van Rhea:

We zijn in Trichy, waar me worden behandeld als vorsten (waarover we ons nogal schamen). 'Ms. Rhea and Dr. Patrick' kregen gisteren eerst een leuke rondleiding door de school en daarna een show van Indiase dans etc. Dat laatste stond blijkbaar voor maandag op het programma, maar dan zijn we al weg. Ook hebben we enkele docenten en het schoolhoofd gesproken.

Gisteren heeft een van de docenten gids gespeeld toen we naar de rotstempel gingen. Leuke man, heel spraakzaam. Hij nam ons ook mee shoppen voor enkele sponsormeisjes. Heel bescheiden meisjes. Het meisje van Maril wilde slechts een vulpotlood en die van ons kleurpotloden. We hebben natuurlijk veel meer dingen gekocht. Het meisje van Jos was iets ambitieuzer, want die had eigenlijk een rugzak nodig. Nog nooit zagen we iemand zo blij en dankbaar toen ze die gisteren na terugkomst van ons kreeg! Ook de andere meiden waren heel blij. De docent hebben we getrakteerd op een etentje.

Ook hebben we gesproken met Nivedha, een oud studente, die 12 jaar gesponsord werd door mijn moeder. Die studeert nu 'electronics and communication' aan een van de engeneering Colleges hier in de buurt. Haar vader was er ook. Allebei waren ze dankbaar voor de 12 jaar steun. Zij hoopte verder nog een MA te gaan doen en ambieert een baan als landbouwtechnisch ingenieur. Hele leuke, pientere meid, die duidelijk graag nog met ons verder wilde praten. Helaas was de tijd tekort , omdat Nivedha met de bus terug moest naar het college.

In het algemeen zitten hier ontzettend slimme meisjes op school - een beetje verlegen, maar dat is misschien wel logisch.

Een dagje later schrijft Rhea verder en heeft antwoorden op enkele vragen van ons:
De watertank is inderdaad om het water te zuiveren. Meer en meer Indiërs drinken gezuiverd water. Ook in hotels zie ik het en in al verschillende winkels heb ik het gezien. Verder zijn er dit jaar 15 computers gedoneerd door een parlementariër voor de middelbare school.

De chapatimachine is heel groot, en ze gebruiken hem maar 1 keer in de 2 weken. Het kost 80 kg bloem per keer en de meiden krijgen dan 2 of 3 chappati's.

Van de studies werd mij duidelijk dat sommige bachelors gevolgd worden op een polytechnics college (HBO) en andere op university college (BA en BSc titels, alle andere varianten zijn HBO). Veel kinderen volgen op de middelbare school al veel technische vakken (Biologie, scheikunde, Natuurkunde, Wiskunde, Statistiek en ander gaan de richting op met Economie, Wiskunde, Statistiek, Computerles (zo ver ik het heb kunnen begrijpen). Patrick en ik waren onder de indruk van het niveau. Veel dingen die wij in Nederland niet leren. En natuurlijk is het hier vooral uit je hoofd stampen en is het de vraag of ze het ook kunnen toepassen (en of ze dus echt meer weten dan Nederlandse kinderen, maar uit Nederlands onderzoek is gebleken dat kinderen die goed zijn in wiskunde (7,5 of hoger) in principe iedere universitaire studie met succes kunnen afronden), maar toch. Het viel ons ook op dat vanaf heel jong al wordt bepaald of je naar, wat wij in Nederland zouden noemen, MBO, HBO of Universiteit gaat en dat op basis daarvan je pakket wordt samengesteld. Kinderen die niet naar college gaan krijgen meteen naailes, typeles etc. (soort VMBO/MBO samen) zodat ze een vak leren en kunnen werken na school. Ze kunnen dan niet meer zoals in Nederland nog doorgroeien naar een hoger niveau. De hele goede krijgen meteen alles in Engels, de andere krijgen alles in Tamil en 1 vak in het Engels. Heel jong wordt dus je toekomst al bepaald, maar dat is misschien ook wel logisch in een land als India. Het zal nog lang duren voordat dat verandert, als het al verandert. Overigens is computerles hier ook programmeren. Dat leer je in Nederland echt niet!

De laatste middag hebben we nog redelijk wat tijd met de meisjes kunnen doorbrengen en hebben we 's avonds nog een uurtje apart met de college girls gepraat. Erg leuk. Een aantal gaven ook aan van plan te zijn om Seva Sangam te steunen zodra ze werk hebben. Het is denk ik goed om ook als Nederlandse bestuur te proberen contact te houden met de meisjes. Ik denk dat vooralsnog wij daar toch meer aan trekken dan het Indiase bestuur.

Maandagochtend hebben we nog even met het Hoofd van de middelbare school gepraat. Hij wil het onderwijs vernieuwen! Hij liet folders zien, waar Nederland als een van de top 5 voorbeelden werd genoemd (ik geloof dat Zweden nog voor ons stond). Het moet meisjes creatiever maken. In de folder stond zelfs dat alleen maar herhalen / uit het hoofd leren niet effectief was. Mensen moesten leren denken in oplossingen en niet alleen in theorie. Heel erg leuk om te zien dat zo een nieuwe Headmaster zo ambitieus is!

Skypen met Rhea
Tijdens haar bezoek hebben we ook succesvol met Rhea geskypt. Ze was zeer enthousiast en gaf nog wat toelichting op nog meer vragen van ons. Enkele studentes waren ook aanwezig tijdens dit gesprek. We hopen dat dit skype gesprek ook een stimulans zal zijn om dit vaker en grondiger te gaan doen. We hopen dat Rianne, onze vrijwilligster, dit over enkele weken zal stimuleren.

Kijk op onze facebook pagina voor alle foto’s van het bezoek van Rhea aan Seva Sangam.

De komende tijd zullen we u opnieuw weer heel veel te vertellen hebben!
Namens alle bestuursleden,
Mieke Aussems.