SEVA SANGAM Nieuwsbrief, juni 2013

In deze nieuwsbrief het tweede mooie verslag van Rianne, onze vrijwilligster en natuurlijk nog meer nieuwtjes

Onze laatste nieuwsbrief per post is al van januari 2013.
Inmiddels hebben de meeste van u wel een eerste verslag van Rianne ontvangen per email, dit voeg ik nog toe bij onze sponsors waar ik geen e-mailadres van heb. Inmiddels is Rianne alweer gezond en wel weer terug in Nederland en is zich nu aan het voorbereiden op haar studie in het najaar.

Ik geef nu het woord aan Rianne zelf, in haar tweede grote en leuke verslag van einde maart 2013.

En zo zijn we ineens weer 6 weken verder. De tijd is ook bij dit project ómgevlogen. Maar dit is eigenlijk alleen maar positief! Ik heb me namelijk geen seconde verveeld, gevulde dagen en alleen maar een super leuke tijd gehad.

Juf Rianne

Aanstaande zaterdag begin ik aan mijn laatste maand in India, en ga ik rondtrekken. Toch wel heel gek om afscheid te nemen van iedereen hier. Dit is afgelopen 6 weken thuis geweest, met heel, heel veel zussen haha!
Afgelopen weken heb ik overdag steeds doorgebracht bij mijn klas, de oudste kleuters. Daar heb ik Engels gegeven in de vorm van rijmpjes en spelletjes, maar ook met ze gespeeld, gekleurd en gesport.?
Zij zijn ontzettend leuk om mee te werken. Altijd vrolijk, maar ook heel gemotiveerd om te leren! Hun vrolijke "Goodmorning Mam!" of "Good afternoon Mam!" maakt echt al mijn dag goed. Vanwege de examens van de oudere klassen, hebben we de laatste weken alleen les na de lunch. Vanwege de kortere tijd moeten we dus een beetje het les geven en spelen verdelen.
Sinds de DUPLO uit Nederland hier is wordt er eigenlijk bijna dagelijks mee gespeeld! Vanwege de halve dagen lukt het nu niet elke dag, maar wel zeker om de dag door de UKG en LKG(oudste en jongste kleuters). Ze vinden dit zoín ontzettend leuk speelgoed, echt een heel groot succes! Vorige week heb ik voor de Elementary School uiteindelijk toch ook nog soortgelijke DUPLO weten te vinden, en dit voor ze gekocht.
Zij waren er ook echt heel blij mee. Ik heb ook voor de Nursery School nog houten puzzels met vormpjes gekocht over het alfabet, fruit, delen van het gezicht, en de seizoenen. Vooral voor de kleinsten is ook heel goed om de vorm te leren en te kijken waar welk stukje moet. Ook is het gelukt om wat Engelse rijmpjes en liedjes op de pc boven te zetten, zodat ze het ook met behulp van de pc kunnen doen. De juf is zelf gelukkig ook enthousiast, dus ik hoop echt dat ze hier mee door blijft gaan als ik weg ben, want ze hebben hier nog wel eens de neiging om alles mooi in de kast te laten staan, terwijl dit ook heel erg nuttig is voor de kinderen. Samen met het laatste uurtje buitenspelen met alle ballen en springtouwen, is de dagplanning toch wel veranderd hier, ze mogen nu echt veel meer buiten dan alleen maar in het klaslokaal zitten, gelukkig!
Na school heb ik de dagen steeds met de andere meisjes doorgebracht, die hier ook wonen. In verband met de examens hebben de bestuursleden mij eigenlijk al vanaf het begin gevraagd om eigenlijk niet de 10th en 12th standard girls te bezoeken, omdat die de echte examens hebben, en nog veel harder moeten studeren. Wij, onverstandige jongeren, hebben ons hier niet altijd aan gehouden haha. Zo blijkt maar weer dat ook in een land zo anders dan Nederland, we toch hetzelfde zijn, en ook hier de jongeren geen zin hebben om te leren.

En dus ook kletsen over Nederland b.v. en trots de foto's van hun Nederlandse sponsors showen

Als de stroom uitvalt, en dat is nogal vaak, kunnen zij niet leren, vanwege gebrek aan licht. Op die momenten hebben wij dan ook elke dag veel buiten gezeten. Veel gekletst, gelachen, en de vele, heldere sterren geteld. In het begin waren de meisjes heel erg geneigd om met zín allen op het zelfde moment op me af te komen om met me te praten. Ik was natuurlijk nieuw en ze waren heel erg nieuwsgierig. Nu is dat anders. Natuurlijk zijn het nog steeds ont-zet-tend veel meisjes, maar we zijn allemaal gewend aan elkaar geraakt. Dit is echt heel erg leuk. Het zijn allemaal mijn kleine en grote zussen geworden, en maak met iedereen een praatje als ik ze tegenkom. Als ik buiten kom en bijvoorbeeld naar mijn klas loop, hoor ik van alle kanten "Goodmorning sister!" Ik ben heel blij dat ze me nu sister noemen, en niet meer geneigd zijn om me mevrouw te noemen of iets dergelijks. De sfeer is echt heel goed hier, en we hebben het allemaal heel erg naar ons zin! Met de oudere meisjes, zoals Nivedhitha die studeert, is het natuurlijk mogelijk te praten over andere dingen dan met de kleintjes, vanwege de leeftijd. Maar ook bij hun is het echt lachen, gieren, brullen. Bijna elke avond ga ik om 9 uur naar de kamer van de 6th -8th standard girls die door NL gesponsord worden. Dit zijn zoín leuke meisjes, die altijd heel geÔnteresseerd zijn en van alles vragen, maar vooral zoveel lachen. Ze hebben altijd lol, en dit is echt heel leuk om te zien. Siva Sankari, het sponsormeisje van Rhea en Patrick zit onder andere in deze groep. Ik heb haar werkelijk nog nooit niet zien lachen! Elke keer dat ik daar ben is het echt gezellig. Ze vinden het heel leuk om dansjes voor me op te voeren, tekeningen te laten zien, of gewoon om te kletsen en te lachen.
Omdat ik zaterdag wegga, hebben ze me gister allemaal brieven en tekeningen gegeven, heel lief! Het zijn ook niet zomaar tekeningen en brieven, je ziet echt dat ze er heel veel moeite voor hebben gedaan. Een meisje, Brindha, heeft een brief geschreven van 2 kantjes. Ik sta er echt elke keer weer versteld van hoe goed haar Engels is. Zij is het meisje dat ook 2 weken geleden met haar sponsorklas van het Sint-Maartenscollege heeft geskypt, en samen met haar beste vriendinnetje Nithya met 2 klassen van mijn vader op het Bonnefantencollege! Dit was voor beide kanten zoín ervaring, ze vonden het echt super!
Deze 6 weken zijn voor ons allemaal onvergetelijk. Ik ga iedereen van hier dan ook echt missen! We hebben echt zoveel gepraat en van elkaar geleerd. De meisjes hier hebben me een beetje Tamil geleerd, en ik hun Engels en een beetje Nederlands! Ze vinden het echt geweldig als ze me iets vragen en ik in Tamil antwoord. Dit is ook zo andersom! Gisteravond toen ik de kamer van de meisjes van 6th-8th standard uitging, zei Nithya ineens tegen me: "Truste zus!" Vanwege de verschillende klanken, is het voor beide kanten wel best lastig, maar wel echt heel erg leuk. Zij hebben mij gigantisch veel over India geleerd, en ik hun over Nederland en andere delen van de wereld. Ze zijn zo geÔnteresseerd! Ze vinden het vooral heel erg leuk om fotoís te kijken van mijn map die ik heb meegebracht en de fotoís op mijn telefoon. Elke dag vragen ze me ook hoe met mijn vriendinnen gaat, die ook aan het reizen zijn. Ik krijg ook heel vaak de vraag: "How is your sister Jeanine? Is she fine?"

Sommige meisjes al in hun nachtkleding, maar Rianne in een mooie sari.

Ik heb gemerkt dat het Engels van de meiden wel echt beter is geworden, en ben hier dan ook echt heel erg blij om. Ik denk dan ook dat we kunnen zeggen dat het allemaal goed is gegaan hier.
Ik heb zoín ontzettend leuke tijd gehad met de meiden, mijn klas, de wardens en de bestuursleden. Ik ben echt helemaal gewend aan de aanwezigheid van alle meisjes, zijn echt mijn zussen en vriendinnen. Afscheid nemen is dan ook wat minder leuk, maar we hebben al afgesproken dat we gewoon blijven schrijven en mailen!
Deze 6 weken waren in ieder geval super, en dit is een enorme leuke ervaring voor de meiden en voor mij, die ons altijd bij zal blijven!
30 maart 2013.

Tot zo ver Rianne.
Dit roept natuurlijk al direct de vraag aan onze sponsors op. Kennen jullie jonge vrouwen die wellicht ook interesse hebben om enige tijd vrijwilligers werk te gaan doen bij Seva Sangam. We noemen vrouwen omdat Seva Sangam een echt meidenbolwerk is, en in het hostel alleen meisjes verblijven.

Verdere nieuwtjes.
Het nieuwe schooljaar in India zou op 3 juni beginnen, maar vanwege de extreme hitte momenteel heeft de regering besloten, dat het nieuwe schooljaar een week later begint op maandag 11 juni dus.
Tenminste de basis- en de Middelbare school. De College girls beginnen in juli, dat is allemaal wel anders dan hier en heeft alles te maken met het klimaat in Zuid-India. Zij hebben nu de warmste maanden van het jaar.
We kregen vorige week het dramatisch bericht dat het hoofd van de nursery school Mrs. Shanthi overleden is aan een hartaanval. Zij was slechts 42 jaar. Met haar heeft Rianne 6 weken lang intensief gewerkt, dus vooral voor haar een behoorlijke schok. Maar ook wij kenden haar, het was een gedreven, hardwerkende vrouw. We hopen dat ze een goede opvolgster krijgt.
Er zijn nu overal drinkwaterpunten op het terrein van Seva Sangam. Een hele vooruitgang, het zal veel ziektes in de toekomst gaan voorkomen. Rianne en ook ons bestuurlid Rhea in december hebben dit water probleemloos kunnen drinken.

Zonne-energie
Een volgend groot project is, het gaan toepassen van zonne-energie op de daken van Seva Sangam. Dit is een enorme stap vooruit en maakt hen minder afhankelijk van de stroomleveranciers. Verder hebben ze daardoor minder last van de vele "Powercuts" (stroomonderbrekingen). En na verloop van tijd moet het natuurlijk ook geld gaan opleveren.
Er zijn al Solar voorzieningen voor warm water. Dit levert vooral met koken voor 600 meisjes en staf veel voordeel en stookkostenbesparing op. De geplande zonnepanelen gaan in elk geval stroom leveren voor de verlichting en de broodnodige ventilators in de verschillende hostel- en schoolgebouwen.

Lunch van de kleuter dagscholieren.

Dit zal stap voor stap gaan, want dat wordt natuurlijk een enorme investering. Wellicht kunnen wij daar ook een bescheiden steentje aan bijdragen.

Informatiemiddag en een Wereldfestival
We willen u nu al laten weten dat we weer een informatiemiddag hebben gepland en wel op zondag 6 oktober. Dit kunt u alvast in uw agenda noteren. Meer informatie volgt nog. Verder werkt onze stichting ook mee aan een Mondiaal festival op zondag 10 november in Valkenburg a/d Geul. Een festival met muziek, dans, films, hapjes en natuurlijk een markt met veel wereldinformatie. De organisatie Global Exploration met veel jongeren gaat hier in elk geval ook aan meewerken.
Onze organisatie maakt deel uit van het platform Wereldburgerschap in Valkenburg en wij willen hier graag ook een steentje aan bijdragen.
Meer in onze volgende nieuwsbrief.

Kijk op onze facebook pagina voor alle fotoís van het verblijf van Rianne bij Seva Sangam.
Voor iedereen die toch het eerste digitale verslag van Rianne heeft gemist, dit staat ook op onze website, met natuurlijk ook nog meer foto's: www.sevasangam.nl
Als wij van u nog geen e-mailadres hebben, zouden we dat graag ontvangen. Dan kunnen we u tussendoor ook op de hoogte houden. We hebben al van zo'n 80 % van de sponsors het e-mailadres, dit is allemaal kostenbesparend.

Namens het bestuur, Mieke Aussems - van de Beek.