SEVA SANGAM Nieuwsbrief, januari 2014

We wensen al onze donateurs een Goed en vooral Gezond 2014.

De Kerstpost.
Het heeft dit jaar helaas erg lang geduurd voor we de Kerstpost uit India ontvingen. Normaal komt die echt rond Kerstmis zelf. Dit keer veel later, zodat u onze wensen en de briefjes van de meisjes helaas best laat ontvangt. Maar het is niet anders. De goede wensen zijn er daarom niet minder door geworden. Veel briefjes zijn toch weer standaard opgesteld. Maar gelukkig schrijven velen ook wat persoonlijker. Een aantal komt terug op het verblijf van Rianne terug. Zij deed vrijwilligerswerk vorig jaar bij Seva Sangam ( Dit voor de nieuwe donateurs). De meisjes denken met heimwee aan haar.
En zoals ook in eerdere briefjes, bijna allemaal vragen ze een foto en een briefje aan hun sponsorfamilie. En dit blijf ik benadrukken, ze vinden het allemaal geweldig om persoonlijke post te ontvangen.
Ook waren er dit keer ook een paar persoonlijke tekeningen bij. Een voorbeeld hieronder: Vrouwen in een dorpje zijn bezig met de jonge rijst uit te planten. Van veel meisjes geeft zo'n tekening heel goed de thuisachtergrond weer.

Inmiddels is er ook weer heel wat Kerstpost uit Nederland bij Seva Sangam gearriveerd. Dat is een feest voor de meisjes daar.
Vooral van het Sint Maartenscollege en nu ook van de Montessorischool in Maastricht.
Meer hierover verderop in deze brief.

Terugblik op een paar mooie, maar ook drukke maanden

Op zondag 6 oktober jl. hadden we weer een drukbezochte informatiemiddag over Seva Sangam in Gemeenschapshuis Cascade in Vilt.
Deze middag werd deels gepresenteerd door ons bestuurslid Rhea, die o.a. nog eens terugblikte op haar bezoek aan Seva Sangam in januari 2013. Maar er was vooral veel ruimte voor Rianne, onze vrijwilligster, die een enthousiast verslag gaf van haar werk bij Seva Sangam in het voorjaar 2013. Dit begeleid door een mooie foto/ filmpresentatie, die weer gemaakt was door ons bestuurslid Ans. Zoals altijd hadden we weer een zeer aandachtig publiek. Dit samen met de lekkere snacks na afloop zorgde er weer voor dat wij, het bestuur, weer met heel veel voldoening op deze middag terugkijken.

Op vrijdag 8 november hebben we gastlessen gegeven aan 3 klassen van de Middelbare school Stella Maris in Valkenburg. Voor ons was dit nieuw. Het verliep heel goed. Er was aandachtige  belangstelling en er kwamen leuke vragen van de leerlingen en ook van de docenten. Voor herhaling vatbaar.

Op zondag 10 november presenteerden we ons weer. Dit keer in het centrum van Valkenburg a/d Geul in de Polfermolen. Daar namen we deel aan het Festival Mondial, georganiseerd door het Platform Wereldburgerschap in Valkenburg. We stonden er met een mooie stand, samen met onze zusterorganisaties uit Valkenburg. Verder hebben we ook stevig op de achtergrond meegewerkt om dit Festival tot een succes te maken. En samen met de vele buitenlandse gasten, dansgroepen en koor uit Valkenburg en uit de regio, zorgde dit alles dat we kunnen terugkijken op een heel geslaagd festival. Onze voorzitter Hub mocht tijdens de sfeervolle afsluiting in het Openluchttheater ook nog een mooie wens uitspreken namens Seva Sangam. Verder hierover nog iets uit een eerder email bericht.

"We hadden een kleine prijsvraag bedacht en hier zijn die 4 vragen ook voor jullie. In onze nieuwsbrief zullen we de antwoorden geven. De prijs was een cadeaubon, te besteden in  de Wereldwinkel, en is gewonnen door een jonge meid. Zij had als enige het goede antwoord op de eerste vraag, omdat zij die ter plekke opzocht op internet via haar telefoon. Hier de vragen:"

vraag 1: Hoeveel inwoners heeft India? 1.220.000 000 ( meer dan 1 miljard dus)

vraag 2: Wat betekent Seva Sangam? Samen delen

vraag 3: In welke stad in India ligt Seva Sangam? Tiruchirappali

vraag 4: Onder welk millenniumdoel valt het werk van Seva Sangam? Doel 2 (onderwijs voor iedereen)

(Uit de antwoorden bleek dat velen werkelijk geen idee hadden van het aantal inwoners van India, tweede op de lijst van aantal inwoners op deze wereldbol, na China dus.)

Een grote nieuwe donateur.
In onze vorige nieuwsbrief meldden we nog dat het aantal donateurs aan het terug lopen was. Nu kunnen we gelukkig melden dat de Montessorischool Binnenstad Maastricht zich heeft aangemeld als nieuwe donateur van 6 meisjes! De bovenbouwklassen gaan elk een meisje onder hun hoede nemen. Het geld wordt door diverse acties ingezameld. Van de eerste actie mochten wij op dinsdag 17 december getuige zijn. Er was een sfeervolle Kerstmarkt in de binnentuin van hun mooi schoolgebouw, midden in het centrum van Maastricht.
Alle kinderen hadden mooie kunstwerken gemaakt en deze werden op deze markt verkocht. Het hoogtepunt was een veiling van prachtige schilderijen. De hele markt leverde een prachtig startbedrag op voor onze meisjes.
Wij stonden er ook met een informatiekraam. De kinderen kwamen gezellig bij ons vertellen over "hun" sponsormeisje. Ze hadden al Kerstpost geschreven en wisten al heel veel af van Seva Sangam. Ook veel ouders toonden oprechte belangstelling voor ons project. De tweede actie wordt een grote sponsorloop.

We kunnen dus oprecht melden, dat het goed gaat met Seva Sangam. Wel zijn er beduidend minder eenmalige giften dit jaar binnengekomen, maar vaak is dat ook een toevalstreffer. We krijgen vaak ter gelegenheid van een feest of jubileum extra giften en zoiets is natuurlijk niet te plannen. Trouwens de laatste 2 maanden zijn er toch weer een aantal prachtige extra giften binnengekomen.

Beleidsplan op onze website.
Omdat de belastingdienst de ANBIregels heeft aangescherpt, hebben wij ons beleidsplan voor de komende tijd totaal herschreven. Met dank aan Rhea en Piet, bestuursleden van ons, en aan Hub de penningmeester.
Het was toch wel een hele klus, maar het is een mooi document geworden. Het heeft ons ook weer nieuwe inspiratie bezorgd. Dit beleidsplan staat nu in zijn geheel op onze website: www.sevasangam.nl onder het kopje: ANBI. Hiervoor dank aan onze webmaster Henny. Ieder jaar wordt dit plan nu bijgewerkt. U ziet in dit plan ook meer over ons financieel beleid. En natuurlijk ook een verantwoording.

Nieuws uit India
Naast een intensief e-mailcontact, blijven we ook regelmatig skypen met onze dames van het Indiase bestuur. In een van de laatste gesprekken werd ons verteld dat er op de schoolgebouwen van Seva Sangam binnenkort zonnepanelen worden geplaatst. Een ingrijpende beslissing. Want het duurt heel wat jaartjes voor ze die hebben terugverdiend. Maar het is echt bittere noodzaak. Vaak valt wel zo'n 10 uur per dag de stroom uit. Geen licht, geen ventilators, geen computers enz.
Een enkel noodaggregaat biedt hier geen oplossing voor. Deze zonnepanelen gaan dit probleem dus wel oplossen. Vooral in de overvolle klassen met tot 70 leerlingen en dat in de hete zomermaanden ( tot 40 graden) zal dit een hele verbetering zijn. Want die plafond ventilators zorgen voor een wereld van verschil. Ook kan het restant energie opgeslagen worden in accu's, zodat hier ook nog 's avonds van geprofiteerd kan worden. We hopen dat dit gekoppeld kan worden met de slaapzalen van onze interne meisjes, zodat zij in de avonduren ook verzekerd zijn van licht voor hun studie en ook wat ontspanning. We houden u op de hoogte. Graag hadden we in de komende tijd weer eens op bezoek willen gaan in India, maar dat gaat helaas binnenkort niet lukken. Dat wordt in het najaar, hopen we.
Dit hebben we onze dames in een skypegesprek ook nog eens goed uitgelegd. Belangrijke informatie van hen moet dus per email komen en dat gebeurt gelukkig ook.
Zo hoorden we b.v. ook in het laatste gesprek dat het hele Indiase bestuur aan het overleggen is om alle personeel weer een salarisverhoging te geven. De kosten voor levensonderhoud stijgen enorm in India en het is dus bittere noodzaak om de bescheiden salarissen te verhogen. Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer Indiase donateurs en ook de overheid kan meer bijdragen aan de kosten van de weeskinderen en verdere allerarmsten in ons tehuis. Maar voorlopig hebben ze ons nog hard nodig. Recent zagen wij een documentaire op de Belgische TV zender: EEN. Over geboren worden in India. Op zo'n moment besef je weer dat er in India nog een lange weg te gaan is voor de allerarmsten!

Skypen met enkele meisjes.
In deze Kerstvakantie heb ik ook nog kunnen skypen met enkele van onze gesponsorde meisjes, dat was al lang niet meer gebeurd. Dit keer met 3 nieuwe meisjes, die mij dus nog niet kenden en met een meisje, dat ons nog kende van ons laatste bezoek. Voor de 3 nieuwe meisjes, dus een zeer bijzondere gebeurtenis, skypen achter de computer met zo'n vreemde tante ver weg. Het beeld en geluid was prima gelukkig. Een van de nieuwe meisjes Abinaya (en de jongste van dit groepje) sprak het beste Engels. Haar vader heeft vorig jaar een ernstig ongeluk gehad en kan voorlopig niet meer werken, dus geen inkomen meer. Daarom is zij nu bij Seva Sangam opgenomen. Haar familie woont in een dorpje 70 kilometer ver weg, zo'n anderhalf uur met de bus. Gelukkig komt haar moeder in elk geval om de 14 dagen op zondag op bezoek bij haar in Seva Sangam. Dat is een vaste regel, om de 14 dagen mogen familieleden op zondag op bezoek komen.

Tot een volgend nieuwsbrief. Ook namens alle meisjes van Seva Sangam.
Namens het bestuur Mieke Aussems - van de Beek