SEVA SANGAM Nieuwsbrief, januari 2016

We wensen al onze donateurs en vrienden van Seva Sangam
een Goed en Gezond 2016

Deze mooie tekening van de overstroming is gemaakt door Kayalvizhi.

Overstromingen in Chennai.
Ons kindertehuis Seva Sangam en de school liggen in de grote stad Trichy, in de staat Tamil Nadu in Zuid India. De hoofdstad van deze staat is Chennai ( het vroegere Madras). In november heeft deze miljoenenstad voor een groot deel weken onder water gestaan, door de ongelooflijk hevige en langdurige moessonregens. Maar ook nogal wat andere kustplaatsen aan de oostkust van deze staat zijn getroffen door de moessonregens.
Vanuit de hele staat zijn er hulpprojecten op touw gezet, want velen en natuurlijk vooral de armsten hebben alles verloren door het verwoestende water. Bij ons is hier nauwelijks aandacht voor geweest in de pers. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat er niet zoveel doden zijn gevallen.
Het hele openbare leven was ontwricht en dit heeft natuurlijk ook zijn invloed op de hele staat. Een voorbeeld: omdat de scholen enkele weken gesloten zijn geweest in Chennai, zijn alle landelijke examens enkele weken uitgesteld, dus ook voor onze meisjes in Seva Sangam. Daarom hebben onze meisjes wel wat meer studietijd, maar aansluitend natuurlijk ook een veel kortere vakantie.

De Kerstpost.
Ook de post in de hele staat Tamil Nadu is enige tijd ontwricht geweest. Helaas zijn daarom ook de Kerst en Nieuwjaarswensen weer laat dit keer, maar het is niet anders. Veel meisjes schrijven over de overstromingsramp in Chennai en dat er ook bij hen in de buurt heel veel inzamelingsacties voor de slachtoffers zijn gehouden. Enkele meisjes hebben hier ook over getekend. Een mooie tekening hiervan stuur ik u met onze mailversie van de nieuwsbrief. Alle meisjes zijn blij dat ze veilig in Trichy wonen en niet aan de kust.
Vooral de briefjes van de studentes zijn mooi om te lezen. Een aantal meisjes schrijft dat zij de eersten in hun familie zijn die mogen en kunnen studeren. En dat dankzij de hulp uit Nederland. En verder: "Als ik straks een baan krijg, dan ga ik ook arme mensen helpen....". Daar moeten we natuurlijk uiteindelijk naar toe. Kowsalya wil journalist worden, dit heb ik eerder nog niet gelezen in briefjes. Zij heeft ook veel prijzen gewonnen met gymnastiekwedstrijden.

Gastlessen op basisscholen in Valkenburg.
Onze Stichting is aangesloten bij het Platform Wereldburgerschap in Valkenburg. Samen met dit platform en met Global Exploration hebben we weer lessen Wereldburgerschap verzorgd dit jaar, nu aan basisscholen in Vilt en in Broekhem (Gemeente Valkenburg). Het gaf weer veel voldoening. Voor ons was het goed om te ervaren hoeveel verschillende nationaliteiten er ook in het kleine Valkenburg op de basisscholen zitten. Op de OBS Broekhem zelfs 21 verschillende. We vertoonden onze nieuwe film, waarin dit keer veel opnames zitten van het dagelijkse leven van onze meisjes in het hostel en op school.
In de film is te zien dat op een slaapzaal in Seva Sangam 40 meisjes zij aan zij liggen op de grond. Dat is voor hen normaal. Een opmerking van een Valkenburgse scholier daarbij was: "Oh, een slaapfeestje!".
In Seva Sangam moeten de meisjes hun eigen was doen. "Oh, daar heb ik mijn moeder voor... " was daarbij een opmerking. Tja, en nu maar hopen dat er iets van de verschillen blijft hangen bij de jeugd van Valkenburg.

.. en een in India.

Terugblik op een geslaagde informatiemiddag.
Het was weer lekker druk in het kleine dorpje Vilt op zondag 22 november. In het Gemeenschapshuis volgden meer dan 80 bezoekers aandachtig het laatste nieuws rond Seva Sangam. We gaven een uitgebreide toelichting op onze toekomstvisie, zoals we ook al in de laatste nieuwsbrief van september hebben gemeld. We vertelden dat wij in Nederland heel geleidelijk gaan afbouwen de komende jaren. Het bestuur in India gaat actief op zoek naar nieuwe donateurs in de eigen omgeving, dit is ons toegezegd. Reacties op ons verhaal liepen uiteen van jammer tot zeer begripvol. Aansluitend werd de nieuwe informatiefilm bekeken.
Daarna was het genieten van een heel leuk Bollywood dansoptreden. Onze Indiase vriendin Anu uit Maastricht had in 6 weken tijd een leuk programmaatje ingestudeerd met haar nieuwe Bollywood dansgroep. En wat waren de dames en het publiek enthousiast! Meer dan 50 bezoekers genoten aan het einde ook weer van een heerlijk Indiaas buffet. Kortom, India was weer heel even het middelpunt in Vilt.


Onze nieuwe film.
In bovenstaande berichten heeft u al over onze nieuwe film kunnen lezen. Deze film, waarvoor we de opnames in februari bij ons laatste bezoek hebben gemaakt, is zeer de moeite waard geworden. We hebben hem nu al een aantal keer getoond en we krijgen positieve reacties. Hij is bijzonder geschikt om in scholen te vertonen, vinden wij. Daarom maken we daar nu graag nog extra reclame voor. Wilt u deze film ( met een school of groep) graag zien, dan horen we dit graag en kunnen we hier afspraken over maken. Ook al gaan we hier in Nederland langzaam afbouwen, we willen ons project graag goed blijven verantwoorden en daar is deze film zeer geschikt voor.
 
Namens het bestuur: Mieke Aussems - van de Beek

 

Tekening van Rangeela.