SEVA SANGAM Nieuwsbrief, september 2016

En alweer is er een nieuw schooljaar gestart.

September, traditiegetrouw wisseling van meisjes.
Vorige week kwam er weer post uit India. De "biodates" van de nieuwe meisjes, lijsten met meisjes die vertrokken zijn en van de nieuwe meisjes . Verder de gegevens van 7 nieuwe studentes die op onze kosten een Hogere opleiding mogen gaan doen. Dit laatste onderdeel wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons sponsorprogramma. Momenteel betaalt onze stichting de vervolgopleiding van zo'n 20 studentes.
Een aantal van u krijgt met deze brief de gegevens van een nieuw meisje. Vanaf dit jaar ondersteunen we 95 meisjes in Seva Sangam. Het bestuur in India heeft ook dit jaar weer voor nieuwe Indiase sponsors gezorgd waardoor het totale aantal gesteunde meisjes gelijk blijft.

Nivedhitha, een succesvolle studente.

Nivedhitha, een succesvolle studente.


Deze jonge vrouw is tot nu toe het langst gesponsorde meisje van ons project. Een succesverhaal. Zij is al vanaf haar 5e jaar intern (nu dus al meer dan 16 jaar) en is een van de studentes, die met heel veel succes een vervolgstudie heeft afgesloten, nl. natuurkunde, niet niks voor een jonge vrouw. We hadden en hebben met haar een goed contact en we hopen dat dit blijft. Ze heeft ons laten weten dat ze nu een baan als lerares natuurkunde heeft gekregen, ook in de stad Trichy, bij een andere Middelbare school.
Ik heb lang met haar geskypt: het lesgeven ging redelijk goed, ze is een heel jonge lerares en de klassen zijn groot in India. De meeste klassen gehoorzamen goed (zoals zij zelf zegt) maar er wordt ook wel kattenkwaad uitgehaald. Haar ambities zijn echter nog steeds om les te geven aan een universiteit. Op dit moment woont ze nog intern in Seva Sangam en is ze in de avonduren ook nog warden (verzorgster) van een groep interne meiden. Zij heeft hier zelf voor gekozen, omdat ze dan geen kosthuis hoeft te betalen en goed kan gaan sparen. Ze wil geen salaris voor haar taak als warden, uit dankbaarheid voor zo veel jaar ondersteuning. Dit laatste vertelde ons Mrs. Parimala in een recent skypegesprek. Wij hopen dat zij samen met andere oud studentes jonge meiden zal stimuleren om verder te gaan studeren. Maar wat nog belangrijker is, hen te adviseren om een goede studiekeuze te maken, met ook toekomstperspectief. Te vaak wordt er nog gekozen voor zogenaamde populaire richtingen, zonder veel kans op een goede baan.

Alumni.
Vorig jaar hebben we kennis gemaakt met Anu Nettar, een jonge Indiase vrouw, die in Maastricht gestudeerd heeft en daar nu nog woont en werkt. Zij heeft toen tijdens onze laatste Seva Sangam middag in Vilt een dansvoorstelling voor ons verzorgd. Nu hebben wij haar gevraagd een brief te schrijven aan het bestuur in India om hen te overtuigen van de hulp die Alumni kunnen bieden aan de jonge meiden die nu voor een studiekeuze staan. Onze eerdere pogingen om een alumni beleid op te zetten zijn niet gelukt, maar met de inzet van een jonge Indiase vrouw hopen we alsnog dat dit project slaagt. Anu schrijft ook een brief aan de oud studentes waarin ze vraagt, om net als Nivedhitha, deel te nemen. Ook daarvan hopen we dat zij de jonge vrouwen kan overtuigen iets terug te doen voor de school die hen zo veel heeft gegeven.
We vragen aan onze donateurs om mogelijke ervaringen of goede ideeën over Alumni aan ons te melden.
Sportdag.
Ieder jaar is er een grote sportdag met feestelijkheden. Zoals jullie weten staat ons "hostel", de kostschool van onze meisjes, op hetzelfde terrein als de lagere en middelbare school met dezelfde naam.prijsuitreikingen enz. Hierbij een paar leuke foto's van die dag. Vaak wordt er gesport in hun gewone schoolkleding, maar ook wel in echte sportkleding. Er zijn ook scholencompetities. Onze school Seva Sangam staat heel goed aangeschreven in de stad Trichy, ook op sportgebied, en haalt heel wat prijzen weg bij deze competities.

Nieuws uit de regio.
Onze Stichting Seva Sangam is aangesloten bij het platform Wereldburgerschap in Valkenburg a/d Geul. Dit jaar organiseert dit platform een Vredeswake op woensdag 21 september. De donateurs uit onze regio heb ik hier al apart voor uitgenodigd. Ik vrees dat deze nieuwsbrief voor dit evenement net te laat is, maar ik wil het toch noemen. De leden van het platform zijn nog steeds heel actief, Recent zijn er nog 2 grote evenementen geweest voor projecten in Sri Lanka. Een gezamenlijk groot festival zal dit jaar dan ook niet meer gebeuren. Wel zijn we van plan om weer gastlessen op scholen te geven.
Voor diegenen die ons nog niet "liken"op facebook, noemen we nog eens onze facebook naam:
Tiruchy Seva Sangam. We proberen regelmatig korte berichten en foto's hierop te plaatsen.

Namens het bestuur: Mieke Aussems - van de Beek