SEVA SANGAM Nieuwsbrief, januari 2017

We wensen al onze donateurs en vrienden van Seva Sangam een Vredevol en Gelukkig 2017.

Kerstpost.
Helaas kwam de Kerstpost dit jaar pas aan op 31 december. Aangezien het een hele klus is om alle briefjes uit te sorteren voor de desbetreffende donateurs, wordt het toch weer een weekje later voor ik alles kan versturen. Er zijn leuke briefjes en tekeningen zoals ieder jaar. Ik plaats ook enkele tekeningen die er echt uit springen in deze nieuwsbrief. Dit ook voor onze vele algemene donateurs en vrienden.
Ook onze studentes van de HBO opleidingen schrijven. Opvallend in een aantal van hun brieven is de vermelding dat ze naast hun studie ook NSS (National Social Service) student zijn. Ik heb even geïnformeerd wat dit betekent: "De NSS is een vrijwilligersorganisatie van scholieren en studenten die een taak op zich genomen hebben om het algemeen nut van dienst te zijn. Zij voeren campagnes waarbij dorpen, wegbermen of natuurgebieden schoongemaakt worden, planten bomen en kweken bewustwording ter voorkoming van vervuiling. Dat geldt zowel voor vast afval, waterverontreiniging en het gebruik van  openbare ruimtes als toilet. Zij ontvangen hiervoor een certificaat van beloning van de overheid." Dit laatste zal zeker goed zijn voor hun toekomst.
Nogal wat van onze meisjes zijn bezig met hun laatste jaar van de Middelbare school of van hun vervolgstudie. Ze schrijven met droefheid: "Dit is de laatste keer dat ik een brief naar mijn sponsorfamilie schrijf". We hopen en verwachten echter dat we toch vooral met wat studentes contact blijven houden. Dat moet mogelijk gaan lukken met onze alumnigroep, waaraan we nog steeds aan het werken zijn.

Toekomstverwachtingen.
Alle meisjes hebben hun dromen. Vaak willen ze lerares worden of verpleegster of dokter.
Vyayaprabda schrijft b.v.: "Ik wil dokter worden ... want er lijden zoveel mensen in India! Ik wil arme mensen gaan helpen". "Let them have their Dreams" herinneren we ons .... Dit zei een Indiaas bestuurslid al enkele jaren geleden. Daar sluiten we ons bij aan. Ons Indiaas bestuur stimuleert de meisjes in elk geval!! En gaat ook met de ouders de discussie aan om de meisjes hun school te laten afmaken en indien enigszins mogelijk ook een vervolgstudie te doen. Daarom een stuk Indiase actualiteit beschreven hier.

In deze nieuwsbrief ook wat aandacht voor Indiase actualiteit.
Hieronder een kort stuk uit een rapport van De Landelijke India Werkgroep uit Utrecht, recent gepubliceerd. Hierover zijn nu al vragen gesteld in de Tweede Kamer.

"Grootschalige kinderslavernij bij Zuid Indiase spinnerijen die garens produceren voor kledingmerken"
Een nieuw onderzoek door de Landelijke India Werkgroep (LIW) toont aan dat verschillende vormen van moderne slavernij, waaronder ook kinderslavernij, voorkomen in meer dan 90% van de spinnerijen in Zuid-India. Zuid-Indiase spinnerijen leveren garen voor Indiase, Bengalese en Chinese kledingfabrieken die produceren voor de Westerse markt.
Het rapport "Fabric of Slavery" onthult de schaal waarop jonge meisjes en vrouwen onderworpen zijn aan werkgevers die hun loon inhouden of hen opsluiten in door het bedrijf gecontroleerde hostels. Ze maken lange werkdagen, zijn slachtoffer van seksuele intimidatie en verdienen zelfs niet het minimumloon. Gerard Oonk, directeur van de LIW: "We kaarten de kwestie nu vijf jaar aan, maar ook voor ons kwam de omvang van dit probleem als een schok". 

De onderzoekers in Zuid-India spraken met werknemers van 743 spinnerijen in Tamil Nadu, bijna de helft van alle spinnerijen in de regio. De meerderheid van de meisjes en vrouwen die in deze fabrieken werkt, is tussen de 14 en 18 jaar oud; 10 tot 20% is zelfs jonger dan 14. Bijna de helft van de onderzochte spinnerijen werkt met het zogenaamde 'Sumangali Scheme', waarbij een deel van het loon van de werknemers wordt ingehouden totdat ze hun contract hebben afgerond."

We hebben hier ook over gesproken met vrienden die in India wonen. Het komt daar ook regelmatig negatief in de pers, maar de industriebaronnen van de spinnerijen zijn machtig en rijk en vormen een zeer sterke lobby! Lees het volledige persbericht in:
http://www.indianet.nl/pb161221.html

Waarom schrijven we dit in deze nieuwsbrief?
Seva Sangam ligt in de stad Trichy, in de staat Tamil Nadu, dus raakt dit bericht ons. Het is erg belangrijk dat ouders hun dochters hun school laten afmaken en mogelijk laten verder studeren. Zij moeten er van bewust zijn dat dat op termijn veel meer oplevert, dan nu hun dochter naar de spinnerijen en of naaiateliers te sturen. Onze stichting helpt hieraan mee. Door de kansen die ze bij Seva Sangam krijgen, zullen deze meisjes eerder kiezen voor vervolgstudie en dus meer kansen op een fatsoenlijke baan.
Gelukkig krijgt Seva Sangam India steeds meer Indiase sponsors, die dit ook ondersteunen en meisjes uit hun directe omgeving op weg helpen naar een betere toekomst.

Namens het bestuur: Mieke Aussems - van de Beek