Heilige liefde

kaft heilige liefde400 Jaar geleden schreef Franciscus van Sales, toen bisschop van Genève, het boek ‘Verhandelingen over de liefde tot God’, dat maar liefst 735 pagina’s telt. In dit boek bouwt hij hoofdstuk voor hoofdstuk zorgvuldig op, leert ons over de menselijke wil, die hij de ziel noemt en wijdt ons in in de heilige liefde. Daarbij laat hij alles wat zich in onze geest afspeelt de revue passeren en hij laat ons de eenheid in de verscheidenheid zien. Uit alle 188 hoofdstukken koos Francien een citaat van Franciscus gevolgd door een hertaling/interpretatie van haarzelf. Daarbij wist ze de oude taal die bol stond van ‘devotie’ in woorden te gieten die meer bij deze tijd passen en tevens verbindend werken. Om er wat lucht in te brengen heeft ze hier en daar een persoonlijk intermezzo en een aantal zwart-wit foto’s van haar reis naar Annecy ingevoegd, waar Franciscus van 1567 tot 1622 heeft geleefd en gewerkt. Ze koos voor de titel ‘Heilige aandacht’ en geeft ons daarmee het ‘heilige’ in het dagelijks leven weer terug. 

Klik hier om de kaft (inclusief achterzijde) te bekijken.

Klik hier om een speelse presentatie van het boek te bekijken.

Uitgegeven door uitgeverij Van Warven, Kampen. Mei 2021.
Het boek is geïllustreerd en telt 457 pagina’s. 
ISBN 978-94-93175-46-4
Prijs € 24,95.

Reacties:

Geweldig dat het gelukt is en dat je de sprong waagt om het juist nu wereldkundig te maken!!! Ziet er mooi uit! Ik bestel bij deze 5 exemplaren voor de winkel.
Gerard Prickaerts, kloosterboekwinkel Wittem.

Wat een prachtig boek. Dit is een nieuwe Bijbel!
Ankie Pluim.

Ik heb veel bewondering gekregen voor je poging om de Verhandeling over de liefde tot God wat dichterbij de gewone mens te brengen, want dit boek blijft een moeilijk en lastig te doorgronden boek. Los daarvan vond ik jouw werken met citaten en het geven daarover van een uitleg soms wat vreemd en willekeurig.
Jan van de Vossenberg

Het maakt me blij. Wat jij deelt is van grote waarde.
Nine Wittebolle.

Achtergrondinformatie:

In de zomer van 2016 waagde ik mij aan de hertaling van een tweede belangrijk werk van mijn patroonheilige Franciscus van Sales met de titel: ‘Verhandelingen over de liefde tot God’. Het zijn eigenlijk twee boeken, bestaande uit twaalf delen met in totaal 188 hoofdstukken en samen zijn ze goed voor 735 pagina’s. Ik kreeg de oude boeken (een vertaling uit 1937) van Kees Jongeneelen, Provinciaal Overste van de Oblaten van Franciscus van Sales. 

IJverig begon ik hoofdstuk voor hoofdstuk te lezen en de belangrijkste passages aan te strepen. De start voor een hertaling maakte ik in mijn logeer/schrijfhuis in Berg en Terblijt in Zuid Limburg. Daarna werkte ik verder in de spreekkamer van de St. Benedictusabdij de Achelse Kluis, dichtbij huis. Deze vertrouwde plek verdween helaas toen de laatste twee broeders naar de abdij van Westmalle vertrokken. Gelukkig was op dat moment de eerste versie net klaar!

Tijdens het schrijven gebeurde het regelmatig dat ik dacht: waar ben ik mee bezig? Waarom doe ik dit? Want het was een behoorlijke klus om de oude taal die bol stond van ‘devotie’ in woorden te gieten die meer passen bij deze tijd. Maar iets in mij wilde het voltooien. Iets in mij voelde aan wat Franciscus toen wilde zeggen. Iets in mij wist dat het nog steeds de moeite waard is. Omdat dat ‘iets’ resoneerde met mijn eigen ziel. En daar wilde ik nog dichterbij komen.

Het was al jaren mijn wens om de stad Annecy en de omgeving waar Franciscus had gewoond en gewerkt te bezoeken. Die wens ging in vervulling toen ik de gelegenheid had om een kleine bestelauto te kopen, die mijn zoon ombouwde tot een mini-camper. In mei 2018 vertrok ik richting Frankrijk. Tijdens deze reis wilde ik de eindversie schrijven. Een hele maand was ik onderweg en doorkruiste België, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Ik bezocht kloosters, was een paar dagen in Taizé, stond op prachtige kleine campings en vond alle plekken terug in en rondom Annecy die voor Franciscus belangrijk waren. Schrijven lukte niet zo goed, maar genieten van al het moois des te meer. Ik maakte er een prachtig fotoboek van waar ik veel teksten uit het boek in opnam. Daarna verdween het manuscript in de la.

Tot eind 2020. Het was alsof het boek me riep. Geef me uit, geef me uit. En ja, dat wilde ik best wel, want telkens als ik er weer in zat te lezen, voelde ik een diepe blijdschap. Maar zou dat ook voor anderen zo gelden, vroeg ik mij af.

Tijdens een eindejaarsmeditatie met een paar vrienden werd het beeld duidelijk: ik ga een crowdfunding starten om het mogelijk te maken! Begin januari deed ik een mail de deur uit en binnen twee weken had ik genoeg voorinschrijvingen om met de uitgever in zee te gaan. Het vervulde me met diepe dankbaarheid. Dankjewel aan allen die het mee mogelijk hebben gemaakt!